dissabte, 19 de setembre del 2015

El Banc d'Espanya podria pronunciar-se contra la independència la setmana vinent

AQUEST ÉS UN BLOC EN FAVOR DE LA LLISTA UNITÀRIA JUNTS PEL SÍ, CREAT EL 19 DE SETEMBRE DEL 2015.
I ÉS DEL GRUP D'EL BLOC DEL VÍCTOR, CREAT DEMÀ 20 DE SETEMBRE FA TRES ANYS I HA TINGUT, FINS ARA, MÉS DE 354.000 LECTURES.
.................................

El Banc d'Espanya podria pronunciar-se contra la independència la setmana vinent

El governador del BdE compareix dimecres en comissió ordinària al Senat, i dilluns participa en un esmorzar amb la premsa de Madrid

En la cadena de pressions de l'estat espanyol perquè els sectors empresarials i econòmics espanyols es pronunciïn contra la independència, es podria produir ben aviat un altre posicionament, el del Banc d'Espanya. L'ens regulador del sistema bancari espanyol se n'ha mantingut prou al marge fins ara, però el seu governador, Luís María Linde de Castro, probablement no podrà eludir mullar-se durant la setmana que ve.

Dilluns participa en un esmorzar organitzat per l'agència Europa Press a Madrid. Podria negar-se a fer cap valoració, però dimecres 23 de setembre a les 9.30h compareix al Senat en comissió de pressupostos del Senat per donar informació en relació al projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2016. "Si bé és una compareixença ordinària, és altament probable, per no dir segur, que els grups polítics reclamin un pronunciament del Banc d'Espanya sobre l'escenari financer que podria esdevenir-se en cas d'independència, després del comunicat de l'AEB i la CECA", com ho expliquen fonts coneixedores a El Món.

En aquest cas, Luís María Linde pot prendre dues posicions. La primera, en la línia de les pressions exercides per l'estat en diversos àmbits de poder econòmic i financer, seria avalar el pronunciament de l'AEB i la CECA, que només posa de manifest els riscos i les conseqüències negatives per a Catalunya i els catalans d'un procés d'independència. I la segona, molt més arriscada per al governador perquè toparia frontalment amb la política de la por i les amenaces, remarcaria que en un procés de separació unilateral, Espanya també patiria conseqüències negatives per a la seva economia, com ara assumir la totalitat del deute del Regne d'Espanya o primes de risc més elevades, que podrien posar en perill la recuperació econòmica.

El pronunciament del governador del BdE contra la independència sense matisos podria desencadenar tensions als òrgans de govern de l'ens regulador entorn al fet que un organisme independent que vetlla pel bon funcionament del sistema financer hagi de fer pronunciaments de contingut polític, i no descripció objectiva de les conseqüències, i menys encara si només es refereix als efectes negatius per a una de les dues parts implicades en el conflicte. En aquest sentit, fons properes al BdE remarquen que l'aspiració natural de l'ens hauria de ser evitar problemes a les dues parts implicades, pel bé del conjunt, i no pas en favor d'una d'elles, ja que aquesta posició allunyaria el desitjat acord del supervisor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada