divendres, 15 d’abril del 2016

La creació de l’Assemblea d’Electes, l’Onze de Setembre, forçaria la legalitat espanyola

País

La creació de l’Assemblea d’Electes, l’Onze de Setembre, forçaria la legalitat espanyola

L'ANC estudiarà aquest cap de setmana dues opcions de mobilització popular per la Diada



acte-sant-jordi-assemblea
Aquest cap de setmana l’ANC reuneix la seva assemblea amb tres punts principals a l’ordre del dia: la mobilització de l’Onze de Setembre, la reforma dels estatuts i la convocatòria de les eleccions internes.
La mobilització de l’11 de setembre serà especialment important perquè pot accelerar el procés d’independència si finalment es decideix de convocar l’Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya, una de les opcions previstes. Si es convoqués aquesta assemblea, aniria acompanyada d’una gran manifestació o bé d’una mobilització descentralitzada, amb columnes per tot el territori del Principat.
L’Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya forma part del full de ruta de l’ANC des de bon començament, però fins ara es reservava com una estratègia en cas que les institucions parlamentàries catalanes fossin anul·lades per l’estat.
Qui en formaria part?Aquesta assemblea seria integrada, individualment i voluntària, per tots els càrrecs electes catalans que ho volguessin: regidors, batlles, diputats als parlaments de Catalunya, Espanya o Europa o membres d’institucions com ara el Consell d’Aran. L’única condició és que hagin estat escollits en unes eleccions com a representants populars.
Alguns sectors de l’ANC consideren que el procés reclama un impuls que el somogui i creu que posar en primer terme l’Assemblea d’Electes podria tenir aquest efecte. Amb milers de membres, es reuniria solemnement el dia 11 de setembre mateix a la tarda, probablement alhora que es faria la mobilització popular.
Els partidaris de convocar-la creuen que fóra un cop de força a l’estat, perquè invocaria la legalitat internacional i la democràcia com a font i es desmarcaria completament del marc legal espanyol. Quant als partits, hi ha divisió d’opinions sobre si és adient de convocar-la ara, però sí que convenen que si es manté la tensió amb l’estat i arriben les inhabilitacions seria bo de tenir aquest organisme constituït i preparat.
L’exemple de Kossove i el precedent de la transició
La figura de l’Assemblea de Càrrecs Electes té un precedent en la transició postfranquista. Després de les eleccions al congrés del 15 de juny de 1977, els 47 diputats i 16 senadors catalans electes van decidir unilateralment de reunir-se a l’antic palau del Parlament per formar una Assemblea de Parlamentaris, que havia de representar la voluntat del poble català mentre no fossin restaurats la Generalitat i el parlament.
Aquella assemblea, a la qual l’estat espanyol no reconegué cap legalitat oficialment, va ser tanmateix l’encarregada de redactar l’estatut d’autonomia de Sau, que fou aprovat en una sessió solemne per l’assemblea mateix, abans de trametre’l a les corts espanyoles.
Més recentment, la idea d’una assemblea d’aquestes característiques va ser recuperada després de la important sentència de la Cort Internacional de Justícia sobre Kossove.
La independència de Kossove va ser proclamada per una assemblea que formava part de les institucions provisionals d’autogovern creades per les Nacions Unides. Però, a l’hora de signar la declaració, els diputats van optar per declarar-se ‘representants del poble de Kossove’ i no pas parlamentaris membres de l’assemblea. Sèrbia va adduir que la declaració era il·legal perquè una decisió com aquella, segons l’estructura creada per les Nacions Unides, en cap cas no podia ser adoptada per aquella assemblea. El tribunal va reconèixer-ho, però precisament va remarcar que el fet que només es definissin com a representants del poble i no com a membres de l’assemblea alliberava els signants de l’obligació d’atenir-se a la legalitat prèvia i, doncs, legalitzava la votació.

dijous, 7 d’abril del 2016

L'últim article inèdit de mossèn Ballarín

mossèn ballarín

L'últim article inèdit de mossèn Ballarín

Dedicat al santuari de Queralt, el sacerdot el va dictar pocs dies abans de morir, i NacióDigital el treu a la llum per primera vegada

Mossèn Josep Maria Ballarín: religió, literatura, Barça i país

| 07/04/2016 a les 11:45h



Josep Maria Ballarín va morir als 96 anys
Pocs dies abans de morir, mossèn Josep Maria Ballarín va dictar un article pensant en la commemoració del Centenari de la Coronació de la Maré de Déu de Queralt, a Berga, santuari del qual en va ser sacerdot durant molts anys de la seva vida. NacióDigital ha tingut accés al text, que es publica per primera vegada, i que reproduïm tot seguit.
 
Queralt, per mossèn Josep Maria Ballarín
Eixa cosa

El bisbe Tarancón em vantava fora, de superior del seminari, amb aquestes raons tan ben raonades:

-A vostè, li falta eixa cosa, eixa cosa que dóna la formació del seminari.

No vaig gastar-li embuts:
-Senyor Bisbe en dono gràcies a Déu.

Aquesta dita m’ha quedat tan ben sabuda que explica els trencacolls i vitricolls de la meva vida.

Per un general la gent m’entén; però em costa molt que els capellans m’entenguin, sense cap mala voluntat per la seva banda ni per la meva.  Però sense aquesta “tocata i fuga” farien de molt mal entendre aquestes ratlles que vénen i que vindran.

El Tarancón era una bona persona, no el veig capaç de fer un cop de bàcul; de manera que em va proposar de deixar-me de professor al seminari i algun treballet  a Solsona. Li vaig dir que volia anar a pagès, em va respondre que la meva mare era una senyora i no s’hi adaptaria.

Així van començar les converses amb el secretari del senyor  bisbe, amb qui era bastant amic.

Les anades i vingudes van aixecar la llebre a l’honorable senyor Ramon (si us dic que el senyor Ramon es deia Barniol, ja sabreu qui és).

Ell estava a l’últim curs del seminari i aquell any el farien capellà quan em va emprendre preguntant-me què passava. Li vaig dir que em treien del seminari i que jo havia dit que m’estimava més anar a pagès.  Amb una lucidesa que encara no ha perdut, el nostre home em va dir sense dubtar:

-Demani Queralt.

El bisbe hi va venir bé, dient-me que sobretot no en parlés; però pensar que és possible guardar secrets entre la clericalla és no saber llatí.  El dia de Pentecosta els estudiants solien fer una sortida amb camió a un lloc que triaven ells i em van dir que volien anar a Queralt.

De cop em va entrar el Florensa acompanyat per dos més dient-me que m’estalviaria quartos si em duien els meus trastos amb el camió. Me’ls van dur; l’hostaler d’aquells dies va fer mala cara  perquè no sabia on ficar-ho tot, però finalment tot va quedar endreçat.

Els nois van acompanyar-me a cantar una Salve a la Mare de Déu, vaig acabar el curs al seminari, i em vaig trobar la primera nit sol, amb un antic seminarista  dormint amb un matalàs a terra: hi hauria estat amb molta pau si no fos que va esverant-se’ns una tempesta de llamps, trons i terregada, que feia saltar el telèfon com un castell de focs i va encendre una biga.

Era una rebuda pontifical, però he de confessar que mai més no se’m va repetir.

 Espais oberts

Només veient-ho de lluny t’adones del lligam que hi ha entre Berga i el Santuari. L’oreneta no és una ficció. Des de Queralt la ciutat d’ales tan amples és un “ocell de raça” ajocat a tocar el carrer Major. A la nit li endevines les guspires dels ulls.

De baix estant el Santuari és un far, un fanal encès, una imatge tan viva que es torna sonora a la finestra triada de casa nostra.

Queralt és un cosit d’oreneta, que passa rabent, fiblada d’aire enllà, però que alhora s’atura misteriosament.  Passa i es queda.

En això fora injust que m’oblidés dels pobles ajocats a la serra de Queralt, i que senten Queralt tan a prop.

Sense deixar de ser berguedana Queralt és la florida cançó del Berguedà





dimarts, 9 de febrer del 2016

Peter Luykx (diputat de l’N-VA flamenc): ‘A Catalunya les coses es fan bé’

Peter Luykx (diputat de l’N-VA flamenc): ‘A Catalunya les coses es fan bé’

Entrevistem un dels nou parlamentaris de la Nova Aliança Flamenca (N-VA) que es va reunir la setmana passada amb el conseller Raül Romeva

Peter Luykx
El diputat flamenc Peter Luykx, de la formació independentista N-VA –majoritària a Bèlgica–, va escriure una carta de felicitació al president Carles Puigdemont pocs dies després de la seva investidura. Li transmetia els seus respectes i el seu suport. Li explicava que havia pogut parlar amb el president Mas i que seria a Barcelona a principi de febrer amb una delegació del seu partit. Aquesta delegació va reunir-se divendres amb el conseller Raül Romeva. La traductora, editora i periodista Diana Coromines va aprofitar la visita per entrevistar Luykx i parlar dels processos d’alliberament nacional de Flandes i de Catalunya.
—Ja heu vingut unes quantes vegades a Barcelona per seguir el procés d’independència. Quin és el propòsit de la vostra visita, aquesta vegada? Espereu aprendre’n res que sigui aplicable a Flandes?
—La raó d’aquesta visita és la mateixa que les anteriors: connectar amb els catalans, interactuar amb les organitzacions locals i, sobretot, reafirmar el nostre suport a la causa catalana. També és la millor manera de mantenir-nos informats sobre com avança el procés. Fins fa pocs anys tothom mirava cap a Escòcia, on els nacionalistes havien fet un pas de gegant sota les regnes de l’SNP. Ara, el moviment regionalista a Europa el capitaneja el moviment independentista català. Per a nosaltres, Catalunya ha esdevingut un laboratori polític que ofereix lliçons sobre el procés que porta de la ‘devolution’ clàssica a la plena autonomia.
Tenim moltes coses en comú, però són dos mons diferents pel que fa a context social, polític i històric. Hi ha petites coses que es podrien aplicar al context flamenc, però allò que veritablement ha estat inspirador per a nosaltres és la voluntat i l’obstinació que durant tot el procés han mostrat tant els catalans com els seus líders polítics. Quan venim a Barcelona és com si carreguéssim les piles amb tota aquesta energia tan fantàstica.
—Vau ser un dels primers a felicitar el nou president de Catalunya. A la vostra carta, expressàveu la ‘importància de mantenir els lligams entre Catalunya i Flandes’; en quines àrees creieu que es poden enfortir, aquests lligams?
—Els pobles flamenc i català comparteixen una llarga història d’amistat i objectius comuns. La importància d’aquests lligams no es pot pas menystenir, i en un futur espero que puguem enfortir-los encara més. Tant Flandes com Catalunya són regions econòmiques capdavanteres a Europa; hauríem de nodrir els vincles que ens uneixen per establir una aliança forta en el terreny de les relacions comercials i els esforços diplomàtics. Flandes i Catalunya són al capdavant de la diplomàcia regional. Seria interessant, per exemple, de bastir projectes conjunts com ara ambaixades compartides que servissin d’estímul a unes altres regions d’Europa, mitjançant els nostres èxits econòmics col·lectius.
—Què vau pensar durant els tres mesos en què les forces independentistes, que havien guanyat les eleccions del 27-S, no trobaven la manera de posar-se d’acord?
—Si vols que et sigui sincer, sentia una gran decepció i fins i tot estava desencantat per la manera com anaven les coses. En el moment en què es va trobar el desllorigador, fins i tot preparava un petit article d’opinió en què demanava als polítics catalans que fessin pinya i responguessin a les expectatives del seu electorat. Per un moment vaig témer que tot el procés cap a la independència es pogués estancar per culpa dels conflictes entre partits. Afortunadament em vaig equivocar i vaig poder llençar aquell article a la paperera.
—Què es comenta, a Brussel·les, en relació amb els darrers esdeveniments a Catalunya?
—Els mitjans no informen gaire sobre la qüestió catalana, perquè és una qüestió que té una audiència petita. Tampoc no se’n parla gaire als debats polítics. La majoria de polítics no es volen mullar quan surt aquesta qüestió. Sovint tenen por de pronunciar-se en contra de Madrid. Els representants de l’N-VA podem fer un paper important a l’hora de despertar l’interès general sobre Catalunya; és el mateix objectiu que teniu vosaltres, d’encoratjar el debat sobre la independència i la pertinença a la UE.
—En una entrevista, just abans del 27S, vau dir que si els partits del sí guanyaven les eleccions calia dur endavant el procés al marge de l’oposició de l’estat espanyol. Però el govern del PP ja ha recorregut al TC contra la comissió d’estudi del procés constituent i la conselleria d’Exteriors, malgrat que entren dins els límits de l’estricta legalitat. Com creieu que cal procedir, si el Constitucional espanyol declara il·legals la conselleria i tota la tasca parlamentària i legislativa que intenta emprendre el govern?
—Continuo plenament convençut de la validesa universal del dret dels catalans a l’autodeterminació. En el cas que el govern espanyol i el braç judicial es continuessin oposant a la imminent declaració d’independència, caldria augmentar la pressió en tots els terrenys perquè Madrid respectés el resultat de les eleccions. Però, de moment, penso que Romeva i Puigdemont segueixen el camí correcte: aconseguir primer allò que es pugui dins els confins de la llei i intentar resoldre la resta després, mitjançant el diàleg polític.
—A vegades aquesta voluntat de fer les coses tan escrupolosament bé, dins els límits estrictes de la legalitat espanyola, suscita dubtes; i hi ha qui adverteix que tard o d’hora caldrà trencar amb l’estat espanyol. Com ho veieu, des de Flandes? Si us trobéssiu en aquesta situació, quina seria la ‘manera flamenca’ de resoldre-ho?
—El conflicte intern entre els partidaris d’una separació immediata, de soca-rel, i els qui prefereixen un enfocament més gradual no és aliè al moviment flamenc. No hi ha una ‘manera flamenca’ en la qual tothom conflueixi. L’N-VA és un partit que prefereix l’evolució més que no pas la revolució. Primer mirem de canviar el model d’estat federal que ara tenim per un de confederal, en què el nivell nacional es vagi evaporant i les regions consensuïn una nova forma de cooperació. Per a alguns, la independència és l’estadi final, mentre que a uns altres la possibilitat que s’eradiqui totalment l’antic estat belga els crea dubtes. Sempre és delicat de trobar un equilibri entre totes dues posicions, però al final la realitat acaba afavorint el consens.
—Darrerament s’ha discutit molt sobre si el període de transició ha de durar divuit mesos (tal com estableix el full de ruta pactat per Junts pel Sí i la CUP): alguns creuen que no és important i que no passa res si aquest període s’allarga. Alguns altres, que si s’allarga gaire podríem perdre l’oportunitat. Què n’opineu?
—Aquest risc hi és, és clar. A Flandes probablement tot aniria més de pressa. Si nosaltres tinguéssim la majoria parlamentària que us legitima a vosaltres, tiraríem endavant amb determinació. Nosaltres, però, tot just som la fase de convèncer la gent dels beneficis que tindria la independència. Per això a l’N-VA tenim un ‘think tank’ que es dedica a estudiar com construir la Flandes independent, i també en un projecte de constitució.
Però, tornant a Catalunya, crec que les coses es fan bé: tinc la impressió que el full de ruta s’aplicarà tal com és previst. Penso que la solució que ha permès d’anar endavant, amb el nou president Puigdemont (que és cent per cent independentista) és molt bona. És curiós com darrerament hi ha hagut un canvi en el lèxic, i ara feu servir paraules més distanciades, menys emocionals, com ara ‘desconnexió’ o ‘transitorietat d’una legalitat a una altra’. Vol dir que esteu en una fase en què, un cop ha quedat clar cap on aneu, els enginyers van treballant en els mecanismes per fer efectiu l’objectiu últim: la independència. És molt important, també, que hi hagi un ministre d’Exteriors, el Sr. Romeva, amb qui ens vam reunir ahir. És aquí on crec que cal centrar els esforços ara: a guanyar la confiança en el pla internacional. A dins ja no cal fer-la tant, aquesta tasca, perquè els catalans ja estan molt convençuts. Ara és imperatiu de treballar pel reconeixement a fora.
—El vostre partit ja ha avançat que donarà suport a una declaració d’independència de Catalunya. El ministre d’Interior belga fins i tot va amenaçar de trencar el govern si Bèlgica no reconeixia Catalunya. És lògic de pensar que la UE reconeixerà una Catalunya independent…
—D’acord amb el Tractat de Lisboa, la UE honora tres principis: el d’igualtat democràtica, el de democràcia representativa i, especialment, el de democràcia participativa. Si la UE fes fora les regions que volen assolir la independència mitjançant un referèndum, negaria els seus principis. L’N-VA vol que Bèlgica, com a estat de la UE, respecti aquest principi. Fins ara, la UE ha jugat a deixar passar el temps pel que fa a l’ampliació interna. Ara que Catalunya ha triat el camí cap a la independència, els líders de la UE hauran de pronunciar-se sobre la qüestió de la pertinença a la UE. Catalunya n’ha format part durant dècades i, per tant, creiem que és lògic que el nostre país adopti una actitud pragmàtica i constructiva quan s’arribi a aquesta nova situació. Si Europa vol ser alguna cosa més que una agrupació rígida i estàtica d’antigues nacions-estat, si vol ser una unió poderosa, ha de respondre a la dinàmica sempre canviant que té lloc al seu territori. La reunificació de l’Alemanya de l’Est i l’Alemanya Occidental fa vint-i-cinc anys demostra que la UE és capaç, si ho vol, d’afrontar amb pragmatisme els canvis inesperats. Seria força absurd de castigar ciutadans de la UE negant-los la ciutadania quan un estat membre es reorganitza internament. Seria una negació de tot allò que la UE vol representar. Voldria dir que als ciutadans no se’ls permet de decidir el seu futur i que la UE interfereix en la política interna dels estats membres.
—El moviment social en favor de la independència cada vegada va més de bracet amb les demandes de construir un país ben governat, més transparent, amb un bon control de la corrupció. Creieu que estem preparats per a aconseguir-ho?
—La corrupció s’ha de condemnar arreu, en tots els casos, a tots els nivells i sense excepció. Però no solament la corrupció; si una societat no està satisfeta amb les estructures que té, ha de lluitar per canviar-les. No fer-ho significa un gran fracàs de la democràcia. Evidentment, començar de zero pot ser una bona oportunitat de fer un país millor. En tot cas, és fonamental que en aquest moviment de base, la demanda d’aconseguir la independència i la de fer un país millor continuïn anant de bracet: aquesta és la benzina del procés.

Es presenta la biografia del creador de l’estelada i la primera ruta de la independència a Barcelona

Ballester estelada
La sala d’actes del Museu d’Història de Catalunya a Barcelona és l’escenari avui al vespre (19.00) de dues presentacions paral·leles vinculades amb la història de l’independentisme. D’una banda, els historiadors Josep Muray i Fermí Rubiralta presenten la biografia ‘Vicenç Albert Ballester (1872-1938). Creador de l’estelada’ (Rafael Dalmau editor). I, d’una altra, els membres de la Fundació Reeixida, que és al darrere d’iniciatives com ara el Centenari de l’Estelada (2008) i la dedicació de carrers i places a Vicenç Albert Ballester (Barcelona, Girona, Vic), faran pública la primera Ruta de la Independència a Barcelona, un circuit cultural i polític a través dels indrets on van passar els esdeveniments clau del primer independentisme català organitzat del segle XX, aleshores anomenat per la premsa ‘separatisme’ i ‘nacionalisme radical’. La ruta transcorre per alguns carrers i places de Ciutat Vella i proposa un trajecte ampliat que arriba fins a la vila de Gràcia.
Primera biografia de Ballester
Josep Muray i Fermí Rubiralta són els autors del llibre de quatre-centes pàgines que repassa la vida i l’obra de l’editor i activista polític Vicenç A. Ballester i Camps, considerat un dels forjadors més destacats de l’independentisme històric i el creador i popularitzador del símbol independentista català més característic: l’estelada, la bandera inicialment del triangle blau i l’estel blanc de clares reminiscències cubanes.
A més de l’estelada, Ballester va definir algunes altres senyes d’identitat catalanes del nostre temps i va crear una iconografia pròpia que avui, parcialment, encara perdura en el moviment independentista: va impulsar el moviment antirepressiu (amb la Reixa i l’Associació Catalana de Beneficència), va ser un dels primers a organitzar una diada nacional de l’Onze de Setembre reivindicativa i no folklòrica, va ser-ne un element clau de l’aparell de propaganda com a editor i director de publicacions com ara la Tralla, Renaixement i la Tronada, va col·laborar amb capçaleres separatistes i va proposar un himne nacional per a Catalunya abans que ‘Els segadors’.
A més, va acomplir una tasca important d’agitació de l’independentisme a escala internacional durant la Primera Guerra Mundial i, una vegada acabada, per mitjà del Comitè Pro Catalunya.

diumenge, 17 de gener del 2016

ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA. (SEGONA ÈPOCA, nº 2 ) (53). De LA CAIGUDA DE L'ENXANETA, a GAIREBÉ LA CAIGUDA DE L'ENXANETA

Articles del Víctor 
06-12.01.16
ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA. (SEGONA ÈPOCA, nº 2 ) (53). De LA CAIGUDA DE L'ENXANETA, a GAIREBÉ LA CAIGUDA DE L'ENXANETA
De LA CAIGUDA DE L'ENXANETA, a GAIREBÉ LA CAIGUDA DE L'ENXANETA.
Els que fem d'articulistes, cronistes, periodistes, bloguers - free lance – tot una mica, algunes vegades se'ns complica la cosa de mala manera. I això és el que ha passat aquests dies amb la disbauxa que es portaven tots plegats que semblava que s'havia trencat tot i havíem perdut bous i esquelles. Trist i deprimit vaig començar l'article 53 de la sèrie ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA..., ara en direm (SEGONA ÈPOCA),i que portava per subtítol: “LA CAIGUDA DE L'ENXANETA”, i el començava així: “No m'hauria pensat mai posar un títol com aquest, que com podeu pensar , és una al-legoria del món casteller- que admiro - referent a l'acabament procés independentista- que quan l'enxaneta està prop de fer l'aleta, algun pilar del castell tremola, va i cau, i no es pot carregar, ni descarregar, ...” Però l'endemà dissabte, abans de la mitja part del partit del Barça que l'escoltava Can Puyal i la seva Tdp a Catalunya Ràdio..., digueren que s'havia arribat a un acord in extremis !!!Al-leluia...!!!, í com minim més de mig país se n' alegra i llavors vaig posar: “GAIREBÉ LA CAIGUDA DE L'ENXANETA” , començant així: “Quan tothom és pensava que l'acord era impossible i els auguris eren d'allò més foscos...” 

..........................
Diuen que el passat divendres (8 de gener del 2016), el President Mas encara no tenia decidit el que havia de fer respecte al Procés i del tot que'n depenia. Com nosaltres que gairebé ja ho teníem embastat. Fou precisament el 9 de gener, que va canviar tot, l'endemà del dia que el replicant Roy Batty, de la pel-licula “Blade Runner” , si aquell que interpretava en Rutger Hauer i que mentre es moria sota la pluja, i plorava perquè anava perdent la memòria i dient aquelles tristes paraules finals de la famosa frase : “ …en la foscor prop de la porta de Tannhäuser. Tots aquests moments es perdran en el temps com llàgrimes en la pluja. És hora de morir. i com diu el guió va néixer el 8 de gener del 2016, casualitats de la vida, oi?, - i n'he fet referencia, perquè en aquesta anada Cap a la independència, i que tot plegat, a part de semblar una pel-licula de por, d'intriga, o fins i tot, com deia un amic meu, d'un gran joc d'estratègia, i hom afegiria que superaria a la millor pel-licula de ciència ficció , i que més d'un en podria fer una gran sèrie. Com després he vist que el Financial Times - un diari no molt amic del nostre procés - ha dit que: “ El procés català supera les sèries ‘Borgen’ i ‘House of Cards’, i que se'n podria fer una apassionant sèrie política...”

Aquests dies també han passat d'altres coses al món, ja que el cantant David Bowie ha mort a seixanta-nou anys després d’una lluita de divuit mesos contra el càncer, quan treballava intensament, ja que el divendres passat (8 de gener del 2016) el polifacètic David Bowie havia publicat el seu últim disc,”Blackstar”.
Amb Carles Puigdemont i Casamajó, tenim el 130è President de la Generalitat de Catalunya.
I amb ple extraordinari fet a correcuita , a tres quarts de deu de la nit del diumenge 10 de gener del 2016, fou investit Carles Puigdemont i Casamajó. com a 130è President de la Generalitat de Catalunya , per 70 si, 63 no, i 8 abstencions.
I qui és Carles Puigdemont i Casamajó.
 Deixeu-me'n fer un petit resum: Carles Puigdemont i Casamajó va néixer a Amer* ( a la Selva), ara, té cinquanta-quatre anys i va cursar estudis de filologia catalana al Col·legi Universitari de Girona. Periodista de professió, va treballar al diari el Punt, ara Punt-Avui, fou creador i director de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), director general del periòdic Catalonia Today. Va entrar en política quan va afiliar-se a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). Director de la Casa de Cultura de Girona (2002-2004). Començá l'activitat política el 2006, a l'esdevenir diputat per CiU a les eleccions al Parlament de Catalunya, on repetí el 2010, el 2012 i el 2015, i en les passades eleccions del 27-S va ocupar la tercera posició de la llista de Junts pel Sí de Girona, darrere de Lluís Llach i Anna Caula. Puigdemont té unes fermes conviccions independentistes i se l'inclou al sector socialdemòcrata de CDC. El 2007 va encapçalar la llista de CiU a l’Ajuntament de Girona, sense va guanyar les eleccions i va estar a l’oposició, que ho va fer el 2011, després de trenta-dos anys de govern del PSC a Girona - des de la transició – repetint de nou el 13 de juny de 2015 que va revalidar la victòria fins ahir 11 de gener. Elegit president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), en substitució Josep Maria Vila d’Abadal el juliol de l’any passat. 

 *Amer es una vila de la comarca de La Selva, d'uns 2.000 habitants i amb Carles Puigdemont és el quart President de la Generalitat de Catalunya, nascut en aquest petita localitat de la Selva. Els seus predecessors del càrrec foren tres abats, el primer Francesc de Giginta ( Del 1566 a 1568 ), després fou Miquel d'Alentorn (Del 1635 a 1637) i el tercer fou Andreu Pont d'Osseja ( Del 1647 a 1649), i després d'uns 367 anys la vila d'Amer torna a tenir amb Carles Puigdemont i Casamajó un altre president de la Generalitat Catalunya, que aquest dimarts 12 de gener del 2016, esdevindrà el 130è President català. Continuarà

Fixem-nos bé, si és una segona època, quan el descendent directe del primer Borbó, - que cal tenir de cap per avall - el rei espanyol Felip VI va rebutjar rebre la Presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, - i així és va trencar amb la tradició establerta de que el president de la cambra catalana -, comuniqués personalment els canvis respecte al nou president de la Generalitat i no diguem de les errades, fetes expressament, en les comunicacions del BOE respecte al President Mas, que n'anirem parlant i molt en el futur. 
Ara fins i tot la meva estelada, que estava tota motxa, ja voleia com una desesperada per l'acord aconseguit. I finalment amb Carles Puigdemont Catalunya té un nou resident, una majoria parlamentària i un govern encarregats d'assolir la independència. Un President que va acabar les seves paraules d'agraïment amb un fort: “ Visca Catalunya Lliure...!!!”, de tot això, n'anirem parlant, tot anant cap a la independència (segona època)...Per cert , Salut President.
Víctor Lluelles i Cardona
http://elblocdelvictor.blogspot.com

diumenge, 10 de gener del 2016

La premsa espanyola carrega contra Mas i l'acord de JxSí i la CUP

La premsa espanyola carrega contra Mas i l'acord de JxSí i la CUP

"Els sobiranistes aparten Mas per salvar el desafiament il·legal a l'Estat", diu el diari El Mundo

La premsa espanyola carrega avui contra l'acord aconseguit ahir entre Junts pel Sí i la CUP. Es nota que no els hi ha agradat aquesta pacte 'in extremis' d'última hora, i ho han deixat clar en les portades d'aquest diumenge. El diari madrileny El Mundo destaca a tota portada la notícia i titula: "Els sobiranistes aparten Mas per salvar el desafiament il·legal a l'Estat", i també afegeix un perfil del futur president de la Generalitat: "El delfí més independentista de CDC". 
Per altra banda, El País segueix la mateixa línia. "Mas marxa per revifar la secessió", assegura en el seu titular. A més, destaquen unes declaracions, tretes de context, que va dir Puigdemont en un acte de l'ANC: "L'home que va prometre expulsar els invasors".

"Els antisistema li guanyen el pols a Mas", publica en portada el diari ABC. El rotatiu il·lustra la notícia amb una fotografia del president en funcions, Artur Mas, arrugada simbolitzant el seu pas enrere. Per últim, La Razón posa la diana en Mas i Convergència: "CDC força la sortida d'Artur Mas per mantenir el poder".

El ressò a la premsa internacional de l’acord entre Junts pel Sí i la CUP

Catalogna
Després de setmanes amb notícies a la premsa internacional sobre la impossibilitat d’acord entre Junts pel Sí i la CUP i la possible convocatòria de noves eleccions a Catalunya, el pacte d’última hora assolit entre les dues formacions independentistes ha començat a tenir ressò en les capçaleres estrangeres.
El diari italià La Stampa ha estat el primer de parlar-ne. Ha fet una referència a la renúncia d’Artur Mas a la presidència per a facilitar un acord de govern abans de comparèixer a la conferència de premsa. Per la Stampa, ‘amb aquest acord acrobàtic de l’últim segon, Catalunya allunya les eleccions anticipades que semblaven inevitables’.

Sense deixar Itàlia, La Repubblica ha explicat també que Artur Mas ha deixat el lloc en favor del batlle de Girona, Carles Puigdemont, per a ‘conjurar-se del risc d’unes noves eleccions’, i l’agència Ansa ha destacat l’acord entre independentistes.
Una altra agència, la francesa AFP, ha anunciat l’acord pocs minuts abans de la compareixença d’Artur Mas, amb una piulada al seu compte de Twitter:
A patir d’AFP, el portal de la Ràdio i Televisió Suïssa s’ha afanyat a publicar ‘l’acord entre independentistes a Catalunya per un govern‘, com també Yahoo! News i el libanès L’Orient Le Jour.
L’agència nord-americana Reuters també s’ha avançat al discurs del president sortint anunciant que es retirava com a líder dels independentistes. Del teletip, se n’ha fet ressò ràpidament el Daily Mail.
Ja després de les paraules de Mas, molts més mitjans n’han parlat:
Financial TimesPro-independence parties in last-minute deal to form Catalonia government (‘Els partits pro independentistes arriben a un acord d’última hora per a formar govern a Catalunya’)
The Wall Street JournalCatalan President Artur Mas to Step Aside (‘El president català Artur Mas s’aparta’)
The GuardianCatalan separatists to form regional government after president steps aside (‘Els separatistes catalans formaran govern després de la retirada del president’)
BBC NewsCatalonia: Artur Mas quits amid assembly deadlock (‘Catalunya: Artur Mas plega poc abans del termini per a formar govern’)
The New York TimesSpain: Parties in Catalonia Agree on New Leader (‘Els partits catalans acorden un nou líder’)
The Washington PostSpain: Parties in Catalonia agree on new leader (‘Els partits de Catalunya acorden un nou líder’)
BloombergCatalonia’s Mas Stands Aside to Break Deadlock on New Government (‘Mas s’aparta a Catalunya per a desfer l’atzucac sobre el nou govern’)
EuronewsCatalonia: Artur Mas to step down as regional president (‘Catalunya: Artur Mas s’aparta com a president regional’)
ABCNewsParties in Catalonia Agree on New Leader (‘Els partits catalans es posen d’acord a investir un nou líder’)
Associated PressSpain: parties in Catalonia agree on new leader (‘Els partits catalans arriben a un acord sobre el nou líder’)
News.com.auCatalans to form government after deal (‘Els catalans arriben a un acord per a formar govern’)
The Irish TimesArtur Mas quits as acting president of Catalonia (‘Artur Mas dimiteix de president de Catalunya’)
I24NewsCatalan separatists reach deal to form regional government: official (‘Els separatistes catalans arriben a un acord per a formar govern’)
France24Catalan leader steps down to pave way for new regional government (‘El líder català s’aparta per a facilitar un nou govern’)
LibérationUn accord entre indépendantistes catalans pour former un gouvernement (‘Acord entre independentistes per formar govern’)
Le MondeEn Catalogne, les partis indépendantistes se mettent d’accord pour former un gouvernement (‘A Catalunya, els partits independentistes es posen d’acord per a formar govern’)
Le FigaroArtur Mas renonce à briguer la tête de la Catalogne (‘Artur Mas renuncia a estar al capdavant de Catalunya’)
L’ObsL’indépendantiste catalan Artur Mas renonce à un nouveau mandat, condition posée à la formation d’un nouveau gouvernement régional (‘L’independentista català Artur Mas renuncia un nou mandat, la condició posada per a formar un nou govern regional’)
Le Point: Catalogne: l’indépendantiste Artur Mas renonce à un nouveau mandat (‘Catalunya: l’independentista Artur Mas renuncia un nou mandat’)
L’EchoAccord entre indépendantistes pour un gouvernement en Catalogne (‘Acord entre independentistes per un govern a Catalunya’)
Le Huffington PostLes indépendantistes catalans s’entendent sur un chef pour le gouvernement régional (‘Els independentistes catalans s’entenen a l’hora de nomenar un cap de govern regional’)
RTBFEspagne: démission d’Artur Mas pour favoriser un accord entre indépendantistes catalans (‘Dimissió d’Artur Mas per a afavorir un acord entre independentistes catalans”)
Europe1Catalogne : les indépendantistes se mettent d’accord pour former un gouvernement (‘Catalunya: els independentistes es posen d’acord per a formar govern’)
France InterArtur Mas ne reprendra pas la tête de la Catalogne (‘Artur Mas no serà al capdavant de Catalunya’)
MétroCatalogne: un nouveau leader régional est nommé (‘Catalunya: nomenat un nou líder regional’)
Le DevoirArtur Mas renonce à un nouveau mandat (‘Artur Mas renuncia un nou mandat’)
La PresseAccord entre indépendantistes catalans pour former un gouvernement (‘Acord entre independentistes catalans per a formar govern’)
EuroNewsCatalogne : Artur Mas jette l‘éponge pour permettre la formation d’un gouvernement (‘Catalunya: Artur Mas llança la tovallola per a permetre la formació d’un govern’)
Le TélégrammeAccord entre indépendantistes pour former un gouvernement (‘Acord entre independentistes per a formar govern’)
RAI: Catalogna: passo indietro di Mas, accordo per nuovo governo regionale tra secessionisti e CUP (‘Catalunya: pas enrere de Mas, acord per un nou govern regional entre secessionistes i CUP’)
Il Fatto QuotidianoCatalogna, colpo di scena: accordo tra indipendentisti. Mas si ritira, nuovo governatore sarà Puigdemont (‘Gir a Catalunya: acord entre independentistes; Mas es retira, el nou president serà Puigdemont’)
Il Sole 24 OreCatalogna, accordo fra indipendentisti per la formazione del governo: Mas si fa da parte per Puigdemont (‘Acord entre independentistes per a formar govern: Mas s’aparta en favor de Puigdemont’)
Agi.itLa Catalogna vicina a un governo indipendenstista (‘Catalunya s’acosta a un govern independentista’)
Corriere della SeraCatalogna, accordo per il governo: lascia Mas, Puigdemont nuovo leader (‘Acord de govern a Catalunya: Mas plega i Puigdemont és el nou líder’)
Il Secolo XIXMas si fa da parte, Catalogna vicina un governo indipendentista (‘Mas s’aparta i Catalunya s’acosta a un govern independentista’)
Diário de NotíciasArtur Mas dá “passo para o lado”. Puigdemont será novo líder da Catalunha (‘Artur Mas fa “un pas al costat”. Puigdemont serà el nou líder de Catalunya’)
RTPSeparatistas catalães chegam a acordo para novo Governo e saída de Mas (‘Els separatistes catalans arriben a un acord per un nou govern i la sortida de Mas’)
ExpressoCatalunha já não vai a eleições. Separatistas chegam a acordo (‘Catalunya ja no farà eleccions. Els separatistes arriben a un acord’)
Frankfurt Allgemeine ZeitungEinigung auf Regierungsbildung in Katalonien (‘Acord per a la formació del govern a Catalunya’)
Frankfurter Neue PressSeparatisten gelingt Regierungsbildung in Katalonien (‘Els separatistes aconsegueixen de formar govern’)
Frankfurter RundschauRegierungsbildung in Katalonien (‘Formació de govern a Catalunya’)
TagesspiegelRechte und linke Separatisten einigen sich in letzter Minute (‘Separatistes de dretes i d’esquerres fan un acord al darrer minut’)
Swissinfo: Separatisten gelingt Regierungsbildung in Katalonien (‘Els separatistes aconsegueixen de formar govern a Catalunya’)
Spiegel OnlineKoalitionsregierung: Katalonien bekommt neuen Ministerpräsidenten (‘Govern de coalició: Catalunya tindrà nou president’)
Dagens Nyheter: Katalonien närmare brytning med Spanien (‘Catalunya, més a prop de la ruptura amb Espanya’)
Västerbottens-KurirenInget nyval i Katalonien (‘No hi ha eleccions anticipades a Catalunya’)
Deutsche WelleSeparatisten bilden Regierung in Katalonien (‘Els separatistes formen govern a Catalunya’)
Süddeutsche ZeitungKatalonien bekommt neue Regierung – Regierungschef geht (‘Catalunya tindrà nou govern. El president del govern se’n va’.
MerkurKatalonien: Unabhängigkeitsbefürworter einigen sich auf Regierung (‘Catalunya: els partidaris de la independència acorden govern’)
SternUnabhängigkeitsbefürworter einigen sich auf Regierung in Katalonien (‘Els partidaris de la independència acorden govern a Catalunya’)
KurierKatalonien: Separatisten einigen sich auf Regierung (‘Catalunya: els separatistes acorden de formar govern’)
Der StandardSeparatisten gelingt Regierungsbildung in Katalonien (‘Els separatistes aconsegueixen de formar govern a Catalunya’)
EuronewsKatalonien: Ministerpräsident Mas tritt zurück (‘Catalunya: el president Mas dimiteix’)
HandelsblattEinigung auf Regierungsbildung in Katalonien (‘Unitat en la formació del govern a Catalunya’)
ORFSeparatisten in Katalonien einigen sich auf Regierung (‘Els separatistes acorden govern a Catalunya’)
Die WeltRegierungsvertreter: Einigung auf Regierungsbildung in Katalonien (‘Representants del govern: unitat per a la formació de govern a Catalunya’)